söndag 9 augusti 2020

Långe Jan och vilsen hund...


Då är det söndag och man ska till jobbet igen imorgon bitti efter sammanlagt fyra veckors semester. På ett vis känns det ganska skönt ändå när vardagen tar vid, även om det är härligt att vara ledig. Vi kom också hem från Öland i eftermiddags. Idag har det varit riktigt varmt. 31 grader som max visade bilens termometer mitt inne i Småland nånstans. 

Vi har haft några riktigt sköna dagar uppe på Öland tillsammans med våra goda vänner som kom i fredags. I fredags kväll gick vi vår vanliga runda där vi "klättrar" upp på Ölands högsta punkt som ligger alldeles bakom vårt hus. Solnedgången är helt makalöst vacker och det är Kalmarsund man ser i bakgrunden. Ett gäng islandshästar går också i hagen, men vi såg dem bara på håll. De kom inte bort till oss denna gång.


Igår lördag körde vi ner till Ottenby och gick upp i Långe Jan. Först kollade vi på alla sälar som ligger ute på stenar en bit ut i havet. Vi var så ordentliga också att vi hade kikare med oss. Nu har vi lärt oss skillnaden på gråsäl och knubbsäl. Gråsälen har helt rakt nosparti. Knubbsälen har mer som en hund med stop (precis som Raffemannen 😊) Vi såg mest gråsälar. Sen var där en massa olika sorters fåglar. 

Jag kan också tipsa om ett annat ställe som vi körde till i fredags där man också har chans att få se sälar. Det heter Eckelsudde och ligger inte alls långt från stugan. Förutom sälarna var där såklart också en massa olika fåglar bl a tranor. Där var också en brygga som man kunde bada ifrån.

197 trappsteg får man gå om man vill upp i fyren. Det kändes i benen kan jag säga 😊 men sen är där ju en otrolig utsikt när man väl kommit upp.


Höjdpunkten var ändå den guidade tur om ringmärkning av fåglar som vi anmält oss till. Så intressant det var. Vi hade tur för det var bara vi som anmält oss, så vi hade guiden "för oss själva" 😊 En jätteduktig ung tjej med en oerhört engagemang. Vi fick vara med hur man gör när man fångar in dem, antingen i en stor nätfålla eller vad man ska kalla det och sen fångar man dem även med nät som spännes upp. Vi hade tur då där var en hussvala som fastnat i nätet och som då skulle ringmärkas. 

Varje fågel mäts och vägs och ålderbestäms. Sen får varje fågel en unik ring runt ena benet med ett speciellt nummer som matas in i en databas. Varje land har sin egen fågeldatabas. Så där kan man sen då studera fåglarnas flygrutter och vilka fåglar som kommer tillbaka år från år. Man gör likadant med vadarfåglar med burar som man ställer ut i vattnet.

Jag köpte faktiskt en bok som heter "Börja skåda fågel". Både Rebecca och jag tycker det är jätteroligt med fåglar. Jag tror vi ska börja en tradition att varje år åka ner till Ottenby. Första året blir i år 😊 Jag läste också på deras hemsida att de har andra guidade turer på Ölands östra kust bl a om vadarfåglar. Det hade varit roligt att vara med på.


De små hästarna uppe vid gårdsbutiken där vi bl a köper potatis och ägg.


När vi kom hem från Ottenby hände det en helt otippad grej. Det kom helt plötsligt in en liten hund till oss på tomten. Som ni ser så regnade det rejält, så hon var väldigt blöt och lerig. Rebecca skrev direkt ett inlägg på FB i Södra Öland-gruppen som vi är med i och ringde även till polisen. Det tog inte lång stund förrän där var en massa delningar av inlägget och efter max en timme hörde ägaren av sig och kom och hämtade henne. Det visade sig vara en tik som hette Kajsa. Hon bodde i en grannby och hade förmodligen följt en hare över fälten. 2 km gissar vi att hon gått, men hon blev väl omhändertagen av oss. Hon blev avtorkad och fick både mat och vatten. Tur att det slutade lyckligt 😊

Nu har vi hämtat hem våra egna hundar. Både Raffe och Leia har varit hos Monika dessa dagar och nu har Leia slutat löpa också. Skönt när allt är som vanligt igen 💗

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...