söndag 9 september 2012

Sofiero hundutställning...

En fin bearded collie från dagens utställning
Det blev en tur till Helsingborg idag och till hundutställningen på Sofiero. Vi strosade omkring där och kollade på lite olika raser. Njuffarna var igår så idag var det ju raser som jag i vanliga fall aldrig såg när jag själv ställde ut. Vi tittade bl a på chow-chow, samojederna och såklart på själva skälet till att jag åkte dit, nämligen bearded colliesarna. Vid första anblicken så tänker man, "gud vad  mycket päls", men det är ju inte mer än vad en njuffe har. Den är bara längre. Vi pratade även med en uppfödare efter deras bedömning och han sa att man klipper dem inte alls inför utställning, inte ens tassarna. Det är bara till att tvätta dem och borsta ordenligt. Det är också en snäll och trevlig ras som gärna vill vara ägaren till lags. Jag vill inte ha en ras som är dominerande och som man måste uppfostra med fast hand. De har heller ingen jaktinstikt då det är en vallhund.

Om det nu blir en sån här, det får framtiden utvisa. Det blir kanske ingen hund alls. Eller, "en gång newfoundland, alltid newfoundland"...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hihi.. Jag ler stort!
Jag har jobbat ihop med en bearded collie för hundra år sedan. Vilken go hund! Skrållan hette hon och det var mattes hund ända ut i tassarna.. Var inte hennes matte i närheten så stängde hon av både hörsel och rörlighet hihi... Men ack sååå intelligent och lättlärd. Och jakt fanns det inte tillstymmelse av. Hon var supermysig, oerhört charmig och bedårande söt.

I det område som vi bor i har vi en bearded collie som är så följsam sin husse och matte. Jag är sååå imponerad. Aldrig har jag sett den hunden kopplad. Förmodligen hör det kanske samman med gott lärarskap från husse och matte + att det det är en lättlärd hund utan jaktinstinkt. Jag tror jättemykcet på den här rasen som du märker. Jag förstår ditt intresse.

KRAM, Kattie & Gus

Pusscha på Chapman!

Chapmans dagbok sa...

Hej Kattie! Vad roligt att höra. Vi får väl se hur det blir i slutändan med mina hundplaner. Delar av familjen är inte så positiv till den här rasen, men jag tror Mats blev mer positiv efter gårdagens besök på Sofiero och speciellt efter att vi pratat med en uppfödare också. Sen känns det ändå som om det finns ingen hund att jämföra med njuffarnas godmodiga och genomsnälla temperament :) Det lutar nog åt en njuffe till, faktiskt. Ha det bra!

Pillan sa...

ja visst är dom fina , men den sista meningen stämmer nog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...